﻿ Free Add and Subtract Multiples of 100 Year 3 Addition and Subtraction Learning Video Clip – Classroom Secrets | Classroom Secrets
Maths Resources & WorksheetsYear 3 Maths Resources & WorksheetsYear 3 Autumn Maths - Addition and Subtraction01 Add and Subtract Multiples of 100 › Free Add and Subtract Multiples of 100 Year 3 Addition and Subtraction Learning Video Clip

# Free Add and Subtract Multiples of 100 Year 3 Addition and Subtraction Learning Video Clip

## Step 1: Free Add and Subtract Multiples of 100 Year 3 Addition and Subtraction Learning Video Clip

Ali the Animal Keeper works in a Conservation Park. She needs help to check on the animals every day to make sure they have enough food and water and that all the animals are healthy.

More resources for Autumn Block 2 Step 1.

[/s2If]

Discussion points for teachers

1. Help Ali work out how much water the elephants drank.
Discuss how much water the elephants had at night and how much they have now. Discuss whether the elephants could have also drank from the watering hole.
500 – 100 = 400 litres

2. Help Ali work out how much the baby meerkat weighs.
Discuss how much the mum weighs on her own and how finding the total weight of both meerkats can help to find the weight of the baby.
800 – 700 = 100 grams

3. Help Ali decide which fruits to feed the hippos.
Discuss which combinations of fruit can be used to make a total of 700kg and whether there is more than one way to do this. Discuss whether a larger variety of fruit is better. This question is open-ended for the children to explore.
Various answers, for example: mangoes and oranges (400 + 300 = 700kg)

4. Help Ali work out how much more food each of the animals need.
Discuss how much food each of the animals already has and how much more they will need to reach the total. This question is open-ended for the children to explore.
Various answers, for example: lemurs: mangoes (400 + 200 = 600kg); giraffes: bananas (300 + 300 = 600kg); camels: mangoes and oranges (400 + 100 + 100 = 600kg)

5. Can she safely make both journeys?
Discuss the combined weights of the journey there and the journey back and whether the van will be able to hold the weights safely. Discuss what would happen if there was one more warthog to be transported back. Would it still be safe to make the journey?
Yes because 300 + 400 = 700kg and 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 = 800kg

Optional discussion points:
Why might Ali the Animal Keeper need to check the food and water of the animals every day? Are there other ways that she could add and subtract multiples of 100?

National Curriculum Objectives

This resource is available to play with a Taster subscription.